Heb jij ook altijd last van keuzestress als je visite krijgt die lekker komen borrelen, want hoe maak je nou de perfecte borrelplank? Of zoek je gewoon wat inspiratie om eens uit te pakken nu het weer mag? Wij hebben wat tips voor jullie verzameld om dé perfecte borrelplank samen te stellen, zodat iedereen verrast is met jouw culinaire kwaliteiten!

 1. Weet wie er komen

Als je dit weet, dan is het direct makkelijk om boodschappen in te slaan. Komt er een gezelschap met bepaalde dieetwensen? Denk aan vegetarisch, veganistisch, notenallergie of een ander soort allergie? Dan is het belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor mensen die een allergie met zich meedragen of zich houden aan bepaalde dieetwensen, dus geen reden voor jou om de gezellige avond af te blazen. Neemt jouw gezelschap hun kroost mee? Hartstikke gezellig! Maar ook even iets om bij stil te staan, want kinderen eten nou eenmaal anders en zijn wat minder voorzichtig. Chique hapjes met dure ingrediënten zijn dan niet altijd het beste idee van Nederland. Zijn het enkel volwassenen? Mooi, dan hoef je in elk geval niet na te denken over de manier waarop het hapje gegeten dient te worden.

 1. Kies de juiste plank

Dit klinkt in het eerste opzicht misschien logisch, maar niets is minder waar. Er zijn tig soorten planken en het is slim om het formaat van jouw plank af te stemmen op je gezelschap. Komt er een groot gezelschap? Ga dan voor een grote plank of misschien wel meerdere planken. Is het een klein gezelschap? Kies dan ook een wat kleinere plank, zodat je voorkomt dat het er karig uit ziet of je de rest van de week nog steeds elke dag kaas, olijven en chorizo eet.

 1. Bepaal het soort hapjes

Ga je voor hapklaar of kies je voor een avondje niveau Gault Millau? Een thema aan jouw borrelplank hangen geeft net wat meer nuance. Dit is ook makkelijker om jouw boodschappenlijstje samen te stellen of om advies in te winnen bij de winkel. Ideeën voor deze thema’s zijn landen. Zoals de typische Nederlandse borrelplank met een rijke selectie aan kazen, brood en worstjes. Een Mexicaanse borrelplank met tortilla’s, guacamole en gevulde japaleño’s met roomkaas en spek. Of haal de smaak van Italië in huis met bruchetta, mini pizza’s en vele soorten ham.

 1. Warme of koude gerechten

Is jullie borrel bijeenkomst rond etenstijd? Sommige mensen genieten er dan extra van om een warme versnapering te consumeren. Denk goed na hoe je dit op jouw plank(en) serveert. Je wil immers niet dat de komkommers warm worden gegeten. En daarnaast is het ook slim om je gasten een indicatie van de gerechten te geven, zodat zij niet vol zitten als jij met de warme hapjes aankomt.

 1. De indeling van jouw borrelplank 

De één geeft hier meer aandacht aan dan de ander, maar het is zeker een essentieel onderdeel. We benoemden net al de warme komkommers, maar dat is niet het enige. Moet je een stukje lopen met de plank? Zorg dan dat ronde hapjes (zoals druiven, olijven of macadamianoten) niet op de rand liggen. Ze rollen er zo vanaf en voor je het weet rollen jij en de plank met ze mee. Heb je de sauzen, salades of olijven in een bakje gedaan? Zet deze dan eerst op de plank en vul de losse lekkernijen er omheen. Geen plek meer? Dan kun je altijd iets in een schaaltje ernaast serveren.

6. Borrelplank de Burcht

 • Alexanderhoeve:
 • Bakkerij Rijngoos
 • Bakkerij Vroman
 • De Gezonde Tafel
 • Kipperij
 • Limburgia de Burcht
 • Slijterij de Burcht bij Gé
 • Slagerij Pieter Kling
 • Visspeciaalzaak Havenzicht

Borrelplank klaar? Jij weet nu hoe je de perfecte borrelplank maakt, dus genieten maar! En wanneer je hem serveert kun je waarschijnlijk een hoop oooehh’s en ahaa’s verwachten.