Wat zet jij op tafel tijdens het kerstdiner? Wij denken met je mee. Met deze makkelijke kerstrecepten presenteer je met één rondje boodschappen in ons winkelcentrum een indrukwekkend en gevarieerd kerstdiner. Vis, vlees, groenten en fruit, ons kerstdiner heeft alles in huis.
Deze recepten zijn geschikt voor 4 personen.
Voorgerecht:
Gevulde avocado met makreel en groene appel
Ingrediënten
2 avocado’s – De Gezonde Tafel
1 theelepel komijnzaad – Albert Heijn of Jumbo
1 gerookte makreelfilet – Visspeciaalzaak Havenzicht
1 bosje lente-/bosui (in dunne ringen) – De Gezonde Tafel
2 eetlepels limoensap – Albert Heijn of Jumbo
1 groene appel (in kleine blokjes) – De Gezonde Tafel
1 bosje bieslook (fijngesneden) – De Gezonde Tafel
0.5 rode peper (in ringetjes) – De Gezonde Tafel
2 eetlepels crème fraîche – Albert Heijn of Jumbo
2 eetlepels granaatappelpitjes – De Gezonde Tafel
Bereiding:
- Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de schil en snijd het in kleine blokjes. Rooster het komijnzaad licht in een droge, hete koekenpan.
- Haal de makreelfilet voorzichtig uit elkaar met een vork. Meng de avocado met de makreel, het witte deel van de bosui, het limoensap, de appel, de helft van de bieslook, de komijn en rode peper.
- Schep de salade in de avocado schillen. Garneer met de crème fraîche, overige bieslook en granaatappelpitjes.
Hoofdgerecht:
Kiprollade in dragon-mosterdroomsaus
Ingrediënten:
2 eetlepels boter – Albert Heijn of Jumbo
2 kiprollades (à 500 g, naturel) – Slagerij Pieter Kling
0.5 glas droge witte wijn – Slijterij de Burcht
12 sjalotjes (gepeld, in kwarten) – De Gezonde Tafel
1 teentje knoflook (geperst) – De Gezonde Tafel
2 eetlepels grove mosterd – Alexanderhoeve
200 milliliter kookroom – Albert Heijn of Jumbo
1 takje verse dragon (gehakt, blaadjes losgehaald) of 0.5 theelepel gedroogde dragon – Albert Heijn of Jumbo
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Verhit de boter in een braadpan en braad hierin de rollades een paar minuten op middelhoge stand rondom aan, tot ze een gelijkmatige kleur hebben. Leg ze in een ovenschaal, giet een paar eetlepels witte wijn en water erlangs en gaar circa 30 minuten in het midden van de oven.
- Fruit intussen de sjalotten circa 4 minuten in het bakvet op een lage stand. Voeg de knoflook toe, bak 1 minuut mee en blus af met de wijn. Laat 1 minuut koken en voeg dan de mosterd en room toe. Laat de saus afgedekt circa 10 minuten koken op een lage stand. Voeg ten slotte de dragonblaadjes toe.
- Neem de rollades uit de oven en giet de dragon-mosterdsaus erover. Schud met de schaal zodat het braadvocht zich mengt met de saus. Dek af met aluminiumfolie en zet nog 10 minuten in de oven.
- Verwijder het touw van de rollades en snijd het vlees in dikke plakken. Serveer met een royale lepel van de saus.
Bijgerecht:
Rösti van zoete aardappel met bosui
Ingrediënten:
1 bosje lente-/bosui (in ringetjes) – De Gezonde Tafel
3 eetlepels Japanse rijstazijn of 3 eetlepels azijn – Albert Heijn of Jumbo
2 theelepels honing – De Gezonde Tafel
1 grote zoete aardappel of 3 kleine zoete aardappels – De Gezonde Tafel
1.5 eetlepels maizena – Albert Heijn of Jumbo
6 eetlepels zonnebloemolie – Albert Heijn of Jumbo
2 eetlepels boter – Albert Heijn of Jumbo
Bereiding:
- Meng de helft van de bosui met de rijstazijn en honing. Houd apart.
- Rasp de zoete aardappels en meng met de overige bosui en de maizena. Verhit de olie en bak hierin de rösti in delen goudbruin en goed krokant. Bak tot slot alle rosti nog kort in de boter voor een extra rijke smaak.
- Leg de rösti bij elkaar op een bord en bestrooi met de ingelegde bosui.
Nagerecht:
Pavlova kerstkrans met honingyoghurt, pistache en vijgen
Ingrediënten:
4 eieren – Albert Heijn of Jumbo
200 gram suiker – Albert Heijn of Jumbo
1 theelepel witte wijnazijn – Albert Heijn of Jumbo
1 theelepel maizena – Albert Heijn of Jumbo
1 theelepel vanille-essence (bakproducten) – Albert Heijn of Jumbo
200 milliliter Griekse yoghurt – Albert Heijn of Jumbo
2 eetlepels honing – De Gezonde Tafel
100 gram ongezouten pistachenoten (grof gehakt) – Alexanderhoeve
100 gram granaatappelpitjes – De Gezonde Tafel
4 verse vijgen (in partjes) – De Gezonde Tafel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 150ºC. Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met een elektrische mixer stijf in een droge, brandschone kom. Giet al kloppend beetje bij beetje de suiker erbij tot de meringue glanst en alle suiker is opgelost. Voeg de azijn, maizena en vanille toe en meng door elkaar.
- Teken een grote cirkel op het bakpapier en schep de meringue erop. Zet circa 1 uur in de oven. Laat de meringue daarna volledig afkoelen in de oven. Meng intussen de yoghurt met de honing.
- Haal de afgekoelde meringue uit de oven, bestrijk met het honing- yoghurtmengsel en garneer met de granaatappelpitjes en vijgen.
Deze recepten zijn afkomstig van www.booschappen.nl